Gumman trillar köttbullar.
Nåja, inte köttbullar direkt, utan vi som kör vegetariskt vill gärna ha
mandelköttbullar.
Det gäller att vara påhittig
som vegetarian, vi som gillade köttbullar på julbordet vill inte vara utan dem
nu. Men ett dilemma är att vi inte äter döda djur.
Då kan man istället göra
alla kor glada och göra mumsiga med mandel.
En del tycker inte att vi
vegetarianer ska äta köttsubstitut, fast grejen är att vi innerst inne gillar
korvar och annat smått och gott. Uppvuxna med de smakerna, det finns inget som
doftar så gott som en kokt med bröd. Speciellt när jag passerar någon korvgubbe.
Undrar varför envisas folk i min generation att kalla dem för korvgubbar?
Det beror nog på att vi
växte upp med gubbar som stod med en låda på magen.
Tjocka var de oftast också,
kanske de åt för mycket av sin korv?
Jag minns speciellt en korvgubbe som fanns i
Vasastan där jag hade min uppväxt, han var inte en sådan som hade låda på magen,
men väl en pytteliten korvkiosk.
Den stod vid Vanadisplan där
7ans spårvagn gick förbi. Det var den bästa spårvagnen tyckte jag, den åkte
ända fram till Gröna Lund och Skansen.
Nu tycks de ha återupplivat
lite av spårvagnsåren där i storstan. Tvärbanan eller vad det kallas. Men det
är inte samma sak som min barndoms blåa spårvagnar. De gick i graven vid
högertrafik omläggningen 1967, synd tyckte många. De var åtminstone bra för
miljön. Fast miljön det var nog nästan ingen som brydde sig om då på det glada
sextiotalet. Det var först på sjuttiotalet som de slog larm om att DDT, Hormoslyr
och asbest var farligt. Innan dess hade vi sprutat och spikat hej vilt.
Såg en bild från femtiotalet
häromdagen, en man gick omkring i vit skjorta och slips på en åker och sprayade
DDT. Tänk hur det var.
Nu kom jag ut på ett
spårvagnsstickspår, korvgubben var det.
Han var tjock han också. I
den lilla kiosken där han knappt kunde vända sig, stod han och sålde kokt
med bröd, eller grillad med bröd, senap och ketchup.
Detta var innan korvgubbarna
skulle ha en mindre restaurang i sin meny. Inga konstiga korvar med konstiga
namn, inga tillbehör.
Sibylla stod det ovanför
kiosken. En svensk snabbmatkedja som började redan på trettiotalet, fast då
endast med korv. Jag älskade just Sibyllakorv, den är för övrigt uppkallad efter kungens mamma. Köpte en gång en burk Sibylla och kokade hemma, den smakade och doftade inte lika bra som de gör ute. Kanske ska man koka inne och ställa sig ute på gårdsplanen och äta? Har aldrig mer försökt, blev vegetarian istället.
Mina föräldrar köpte en korv
åt mig där varje gång vi skulle åka till Skansen, jag var lite rädd för den
buttra tjocka gubben. Hade hört av pappa att han kunde vara på dåligt humör
ibland och skälla ut sina kunder. Trots han helt saknade serviceinriktning och
charmkurs så köpte folk sin korv där. Han var den enda som fanns i närheten, när
kvällshungriga klev av spårvagnen.
I närheten låg också Hotell
Oden. Dit gick vi på söndagar ibland och åt, det var när pappa ville ha sig en
öl och en snaps, mamma drack kakaolikör.
Jag fick alltid den
speciella barnmenyn. Hotell Odens restaurang var fin med vita borddukar, någon
satt och klinkade på ett piano i ett hörn. De mjuka mattorna gjorde att det
endast hördes ett dovt sorl från gästernas prat.
Min barnmeny bestod av
köttbullar med lingonsylt, pannkakor med sylt, det var det hela i stort sett.
Hamburgare med pommes frites, var ännu inte uppfunnet i Sverige när jag var sju
år. Pizzan skulle också dröja ca 12 år innan den gjorde sitt segertåg i landet.
Barnmenyn var utformad som
ett tåg. Vek man upp tåget så stod maten på lokdelen och efterrätterna på den
första och enda vagnen. Oftast åt jag pannkakor och sedan fick jag glass till
efterrätt.
När vi suttit där, alldeles
för länge tyckte jag, så var det dags att gå hem igen. Vi passerade alltid
Vanadisplan och korvgubben. Jag som höll mamma i handen, försökte alltid att gå
så långt ifrån den bistra gubben som jag kunde. Inbillade mig alltid att han
skulle tränga sig ut ur den lilla kiosken och komma efter oss, eftersom vi inte
köpte korv när vi gick förbi.
För det mesta satt han bara
där och glodde ut med uttryckslös blick, han påminde mig om en ledsen bulldogg
jag hade sett i en bok.
Min mammas bror brukade
komma på besök ifrån Norge ibland. När det blev för tråkigt att sitta hemma med
oss i lägenheten, så gick han och pappa till Oden.
En kväll hade han fått en
del innanför västen och på hemvägen passerade de naturligtvis korvgubben. Till
min pappas stora fasa så stannade han och sträckte in huvudet i luckan.
-
Det smakar skit
om din korv, sa han.
Pappa skämdes och ökade på stegen, gubben
glodde så att ögonen stod rätt ut i hans runda ansikte.
När de skyndade iväg så fann
sig i alla fall gubben och stack ut sitt huvud ur kiosken och skrek efter
honom.
-
Det smakar skit
om dig med.
Jag
var för liten för att tycka att det var roligt, men de vuxna skrattade gott.
Det dröjde länge innan pappa vågade sig förbi, kanske skulle gubben känna igen
honom som kumpan till den där uppstudsiga norrmannen.
En
dag kom pappa hem och berättade att några ungdomar hade slagit ett rep kring
kiosken, gubben hade suttit fast där inne ett bra tag innan någon
förbipasserande hade hjälp honom ut.
Gubben
är sedan länge borta, han var gammal redan då. Men jag kommer aldrig att glömma
honom och hans lilla kiosk. Kokt med bröd doftar gott.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar