söndag 5 januari 2014

Denna dagen ett liv



Gumman undrar. Jag undrar lite vad vi pysslade med i stugan innan Internet gjorde sitt intåg här 2009. Tänk så fort man glömmer, hur vardagen såg ut då.

Vi levde väl antar jag. Har för mig att vi läste böcker, åkte kring och tittade på saker. Satt runt köksbordet och pratade, pysslade med allehanda ting i och utanför stugan. Kvällarna var alltid vigda åt TV tittande, det har vi alltid hållit hårt på gubben och jag. Först hade vi en liten TV med hemskt grynig bild, det var inte optimalt, men det gick det också. Sedan har de vuxit och nu har vi en jätte i våra mått mätt. Antennförstärkare gör bilden klar och fin.

Sen undrar jag vad jag gjorde innan jag fick min smartphone, idag vill jag inte leva utan den. Inte för att jag gör speciellt mycket mer än spelar Wordfeud, men det räcker.

Vi människor vi glömmer, glömmer hur vi var i det förgångna. Det är ju bra att leva i nuet säger många förståsigpåare, men jag undrar ändå. Det är bra att backa bandet ibland och komma ihåg livet som det var förut, eller göra en systemåterställning som det heter idag.

I Indien gjorde vi ingenting i tre månader, då menar jag ingenting i ordets rätta bemärkelse. Vi levde, vi åt, vi sov, men så mycket mer var det inte.

Idag hade jag nog klättrat på väggarna efter någon dag, inget Internet, ingen uppkoppling till yttervärlden, inga nyheter utom en gammal Expressen som tog tre veckor att nå mig där i världens yttersta hörn. Fast då var jag lyckligt ovetande om det, hela mänskligheten var lyckligt ovetande om vad som skulle drabba oss. Att ständigt vara uppkopplad har blivit vardag.

Människan är väldigt anpassningsbar, vi anpassar oss till rådande omständigheter, omständigheterna där var, att det hände ingenting. Lite som att sitta i fängelse kan jag tro, vi anpassar oss där också.

Försöker leta i minnet, hittar bilder av att vi blev väckta klockan fem på morgonen. Kråkorna var redan vakna och kraxade i symfoni i träden bakom huset. Solen började stiga upp i horisonten, nattkylan satt i när jag gick den dammiga stigen bakom huset och vred på den lilla kranen. Kallt vatten över mitt huvud fick mig att vakna till, solens strålar hittade ned i svackan, de talade om att det skulle bli ännu en varm dag.

Allting var väldigt dammigt när jag var där, inte en droppe regn under den sex månader långa vistelsen. En raserad bro i närheten, vittnade om att det i stället regnat rejält den föregående sommaren, floden låg nu uttorkad i väntan på nästa regnperiod.

Sedan var det den sedvanliga meditationen i någon timme, kamelhårsmattan stack i rumpan. Den höll mig åtminstone vaken. Kamelhår för mig var lent och fint, den här kamelen var däremot stickig och vass, brun och ful.

En billighetsvariant kan tänkas. Billigt som allting annat i munkens hus, det bestod av tre rum och kök, tre kala rum med kamelhårsmatta, ett kök med ett litet spritkök ståendes på golvet. Inte ens en bänk att laga mat vid, indierna har förkärlek till att sitta hukande och göra sina kökssysslor. En annan skulle väl idag trilla omkull efter ett tag, inte van att sitta på huk för länge. Såg aldrig några stela gamla gubbar och gummor i Indien, de satt på huk hela bunten, smidiga efter ett liv av träning.

Efter meditationen så satt vi på bordet på verandan, det var ett ganska stort bord och en hel drös fick plats på det om så var fallet. Ni kanske ser oss vid bordet, det fanns inga stolar hos munken, vi satt på bordet. Nu var vi för det mesta tre stycken så det var gott om plats att sitta med benen i kors. Det låter inte bekvämt, inte en kudde så långt ögat nådde, trodde inte ens att det fanns någon kudde i hela huset. Vi sov med hoprullade kläder under skallen. Tänker på mina fyra kuddar som jag har idag, tänker hur livet förändras.

Vi drack sött varmt te ur några sorts lermuggar, en hård skorpa var frukosten. Inget smör, inget pålägg, tror inte de hört talas om smörgåsar sedan engelsmännen flyttade ut på fyrtiotalet.

Vägen skymtade genom grinden en bit bort, som på en film passerade kameler och åsnekärror, en och annat elefant, folk på cykel, folk till fots med jättelika bylten på huvudet.

Vart de var på väg vet jag inte, men det var en stridande ström som passerade i gryningen varje morgon.

Där satt vi och tittade på dem ett tag, sen kom bonden som plöjde munkens fält med sin oxe och då tittade vi väl på honom. Annan underhållning fanns inte, utom alla fåglar som pep och skrek i träden. Undulatgäng kom och invaderade mangoträdet och pickade sönder den nästan färdiga frukten, munken sprang och schasade bort dem med hög röst och viftande armar. De lyfte och kom inte tillbaka.

 Sedan pratade vi, pratade om allt mellan himmel och jord, munken var väldigt världsvan fast man inte kunde tro det. Han hade rest kring hela Indien i sitt liv, var utbildad och genom böcker hade han fått sin uppfattning om den övriga världen.

Sedan var det dags för lunch, munken hämtade ris och en bricka och satte sig och hävde riset till en sida av brickan. Sedan föste han en liten hög i taget till den motsvarande sidan med en van rörelse, kollade att det inte fanns några skal, sedan upprepades proceduren tills allt låg rensat och fint.

Bara rensandet tog långt tid, eftersom han pratade hela tiden, stannade upp i rörelsen och berättade någon historia, medan jag som var hungrig tyckte han kunde skynda på lite.

Efter rensningen så hämtade han grönsakerna och satte igång att rensa och skala dem med en gammal kniv som såg ut att ha överlevt några århundraden.

En evighet senare så gick han in och satte sig på huk, startade upp spritköket och lagade äntligen mat. Vad vi gjorde under tiden kommer jag inte ihåg, vi satt väl kvar där på bordet och tittade.

När vi hade slukat lunchen så var det dags för att sova en stund, med magen full av vad som säkert är fyra normalportioner ris, var det skönt att få somna in någon timme. Solen stod då i zenit, det var för varmt för att sitta kvar på bordet.

På eftermiddagen brukade jag tvätta lite kläder i en liten balja, jag knådade dem med tvål och skyndade mig att skölja innan vattnet stängdes av i kranen på baksidan.

Det var avstängt vid olika tillfällen under dagen, vi visste inte riktigt när det var dags, så det gällde att använda det, när det fanns.

Vid middagsdags kring sju på kvällen så upprepades hela proceduren med riset och grönsakerna, vi det laget var jag utsvulten igen.

Då hade solen gått ned och det var tid att dra sig inomhus. Inomhus var det för vi hade tak över huvudet och väggar, sedan fanns det inga fönsterrutor utan det var fönster som hade järngaller som ett riktigt fängelse. Antar att det inte behövdes glasrutor, gallret var där för att skydda huset mot inbrott när munken inte var där.Fast jag hade svårt att se att det fanns något av värde att ta.

Sedan var det sagostund med munken som sagoläsare. Han läste den oavkortade versionen av ”Samhällets olyckbarn". Jag orkade inte höra mer än någon timme, hängde inte riktigt med i hans indiska engelskaccent, boken var oerhört krånglig också, Victor Hugo hade vridit in och ut på sig själv, i filosofiska svängar. Jag förstår att den inte var någon storsäljare, däremot den vi är vana vid, den kortade, den är en klassiker.

Så var en dag till ända, eldflugorna hade tagit över trädgården och fälten, de lyste som små tomtebloss där de surrade kring. Syrsorna hade konsert, ibland nästan öronbedövande, landskapet låg tyst och mörkt, någon enstaka hund hördes i fjärran.

Då var det dags att gå och lägga sig, munken släckte fotogenlyktan och vi tog klädbyltet under huvudet, lade oss på det hårda golvet och sov. En liten ödla brukade sitta på väggen ovanför mitt huvud, den vakade över mig.


Så nog fanns det liv på jorden innan Internet också, jag och många med mig är ett levande bevis för detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar